Workshops στο #WCATH2019

wcathens2019_workshops

Οι εγγραφές έχουνε κλείσει καθώς συμπληρώθηκαν όλες οι θέσεις

Είναι γεγονός! Το WordCamp Athens 2019 ανακοινώνει πως για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες, έχοντας ήδη κάνει την κράτηση του εισιτηρίου τους, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και να παρακολουθήσουν ένα από τα παρακάτω 4 εργαστήρια.

Κάθε εργαστήριο θα φιλοξενήσει 24 άτομα με σειρά προτεραιότητας. Ενώ δεν μπορείτε να δηλώσετε πάνω από ένα εργαστήριο. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική γλώσσα και θα διαρκέσουν 2 ώρες το καθένα. Για να συμμετάσχετε στο εργαστήριο που σας ενδιαφέρει, απλά συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Γνωρίστε τους ομιλητές μας, μάθετε τι πρόκειται να σας διδάξει το κάθε εργαστήριο αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το επίπεδο γνώσης που απαιτείται για να το παρακολουθήσετε.


1. Making structured experiences – Λένα Λέκκου

Πώς μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τις εμπειρίες των τελικών χρηστών μας; Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε την Information Architecture για πιο περίπλοκα πρότζεκτ;

Με τόσο πολλές διαθέσιμες πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο να βρείτε την πληροφορία που χρειάζεστε και να το καταλάβετε μόλις τη βρείτε. Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε websites με πληροφορίες που είναι ευρέσιμες και κατανοητές. Σε αυτό το workshop θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε σε ένα case study και να αναπτύξουμε δομημένες εμπειρίες πριν γράψουμε ούτε μια γραμμή κώδικα.

Σε ποιους απευθύνεται

Το συγκεκριμένο θέμα αφορά οποιοδήποτε ασχολείται με το σχεδιασμό, ανάπτυξη ή προώθηση ενός προϊόντος, ιστοσελίδας, application κλπ. Ο σχεδιασμός μίας εμπειρίας για τον τελικό χρήστη αφορά εν δυνάμει όλους όσους εμπλέκονται σε μία ιστοσελίδα ή εφαρμογή.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής

Δεν χρειάζονται απαραίτητες γνώσεις, αλλά σίγουρα θα βοηθούσε να έχουν ασχοληθεί στο σχεδιασμό ή στην ανάπτυξη μίας ιστοσελίδας ή application για να είναι πιο εύκολο να σκεφτούν τι στοιχεία υπάρχουν σε μία σελίδα, ή τι δράσεις κάνει ο χρήστης σε μία σελίδα.

* Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν μαζί τους laptop. Μόνο καλή διάθεση και όρεξη!

Σχετικά με τη Λένα

Η Λένα Λέκκου είναι Head of Web στο SAE Athens. Διδάσκει Web και User Experience Design από το 2016 και είναι μία Multidisciplinary Designer που έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς του design. Έχει σπουδάσει Εσωτερική Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση και Σχεδίαση στο TEI Αθηνών καθώς και Σχεδίαση & Ανάπτυξη Ιστοσελίδων στο SAE Athens.

Εκτός από το SAE, η Λένα εργάζεται μερικώς ως UX expert. Οργανώνει επίσης το Athens Gamification Meetup & συνδιοργανώνει το Angular Athens Meetup και έχει επίσης ξεκινήσει να σχεδιάζει και να οργανώνει Design Sprints για εταιρείες στην Αθήνα.


2. Δημιουργία custom theme from scratch! Γιατί και πώς φτιάχνω το δικό μου WordPress theme – Αρχιμήδης Μερτζάνος

Είναι γεγονός πώς το WordPress έχει κατακτήσει το Web. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η δυνατότητα που δίνει να δημιουργήσει κάποιος το δικό του WordPress και με τον τρόπο αυτό να ντύσει την ιδέα του, ή του πελάτη του. Βέβαια τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο ίσως να υπάρχουν και πάνω από 50.000 WordPress themes τα οποία είναι διαθέσιμα είτε δωρεάν είτε με πληρωμή. Οπότε γιατί να φτιάξετε το δικό σας theme ; Πώς θα το κάνετε; Αυτά τα δύο θα απαντηθούν στο Workshop αυτό.

Είναι βέβαιο πώς όταν κάποιος γνωρίζει τα βασικά του theme development μπορεί πολύ πιο γρήγορα να προτείνει και να βρεί λύσεις σε κάποιο ενδεχόμενο request κάποιου πελάτη. Μπορεί πολύ πιο εύκολα να επεκτείνει ένα WordPress theme , ή να φτιάξει theme βασισμένο αποκλειστικά στις δικές του ανάγκες. Κακά τα ψέμματα γνωρίζει το κώδικα που γράφει. Σε αυτό το workshop θα δούμε τα εξής:

  • Βασικά αρχεία δημιουργίας WordPress Theme
  • Βασική δομή του φακέλου αρχείων του WordPress theme.
  • Αρχείο functions.php
  • Χρήση CSS στο theme μας.
  • Χρήση get_header(), get_footer().
  • Εξέταση του template hierarchy του WordPress
  • Εκμάθηση custom queries , για παράδειγμα custom WP Query. Με ποιο τρόπο μπορείτε να δείχνετε τα posts – και όχι μόνο – που θέλετε στο σημείο που θέλετε.
  • Post Types. Τι είναι , που χρησιμοποιουνται.
    Στο τέλος του Workshop θα σας δωθεί και πλήρης πρόσβαση στο theme το οποίο θα υπάρχει διαθέσιμο στο Github.

Σε ποιους απευθύνεται

WordPress developers που θέλουν πραγματικά να μάθουν πώς μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους themes που θα τους λύνουν τα χέρια σε όλα τα projects. Αυτοί οι οποίοι έχουν βαρεθεί να ψωνίζουν έτοιμα themes και εκτός από τη λειτουργικότητα να «παντρεύονται» και τα όρια που θέτουν αυτά. Developers που θέλουν να ασχοληθούν με το theme authoring.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής

Ο κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει λάπτοπ με εγκατεστημένο κάποιο XAMP server (WAMP, MAMP, XAMP). Από γνώσεις καλό θα είναι να γνωρίζει βασικές HTML, CSS καθώς και PHP. Καλό θα ήταν να υπάρχει πολύ βασική γνώση από WordPress template tags και να καταλαβαίνει τι είναι το WordPress loop, το βασικό loop που φέρει το content.

Σχετικά με τον Αρχιμήδη

Ο Αρχιμήδης Μερτζάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Αν και δεν ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τον προγραμματισμό, εντούτοις πάντα τον γοήτευε. Πλέον ασχολείται επαγγελματικά με το WordPress εδώ και 8 χρόνια. Υπήρξε freelancer για πάνω από 5 χρόνια και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Lead WordPress developer στην εταιρεία Hellenic Technologies.

Έχει υλοποιήσει πάρα πολλές ιστοσελίδες πάνω σε WordPress oi οποίες κινούνται από απλά εταιρικά sites μέχρι και μεγάλες εφαρμογές με γέφυρες ERP. Ακόμα και στις πιο απλές ιστοσελίδες του αρέσει να κάνει custom πράγματα ώστε «απογειώνεται» το Project.

Μία μεγάλη αγάπη του είναι το WordPress theming & Plugin development, έχοντας και Author profile στο WordPress.org .Έχει υλοποιήσει πάνω από 20 WordPress themes και διάφορα plugins. Ένα κόλλημα του είναι να κάνει extend τους πιο γνωστούς Visual Editors του WP και να προσθέτει custom elements. Τελευταία έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία καλή σχέση με τον Gutenberg editor και τη δημιουργία blocks ώστε να περάσουμε και στη νέα εποχή του WordPress.


3. Surviving Google | SEO Principles – Guidelines 2020 – Ηλίας Τσαλδάρης

Ένα WorkShop επιβίωσης για την παρουσία σας στην πρώτη σελίδα των “Οργανικών Αποτελεσμάτων” της πρώτης σε χρήση μηχανής αναζήτησης.
Προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τα οργανικά αποτελέσματα που εξαφανίζονται καθώς αντικαθίστανται από το Γράφημα Γνώσης (Knowledge Graph), τις άμεσες απαντήσεις (Direct Answers), τα νέα υβριδικά διαφημιστικά μηνύματα και πολλά άλλα.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε για τις αλλαγές που έρχονται στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης Google μέσα στα επόμενα χρόνια;
Προσαρμόστε σήμερα τις τεχνικές σας SEO (Search Engine Optimization)
Ενημερωθείτε για τις αλλαγές στην Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης και δομείστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το Search Engine Marketing (SEM) σε αυτές.

Σε ποιους απευθύνεται

Το συγκεκριμένο Workshop δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τις αλλαγές και τις τάσεις στον τομέα του μάρκετινγκ για τις μηχανές αναζήτησης.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής

Το συγκεκριμένο workshop δεν έχει hands-on αλλά θα υπάρχει αλληλεπίδραση σε επίπεδο αναζητήσεων και live cases. Καλό θα ήταν να έχει μαζί του ο συμμετέχων ένα κινητό smartphone ή ένα tablet με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Σχετικά με τον Ηλία

Ο Ηλίας φοίτησε στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών με ειδίκευση στα οικονομικά και επιχειρησιακά μαθηματικά. Είναι Google Partner στα πεδία Google Ads και Google Analytics. Είναι ιδρυτής της Innovation Group, η οποία εξειδικεύεται στο Search Engine Marketing και δραστηριοποιείται προσφέροντας υπηρεσίες B2B σχετικά με τη διαφήμιση και το Digital Marketing. Στον τομέα του SEM εκτελεί καθήκοντα Data Analyst / SEM – SEO Consultant ενώ στον τομέα της διαφήμισης πειραματίζεται ως Art Director.


4. How to clean a Hacked WordPress website – Μάκης Μουρελάτος

Στο πρώτο μέρος του Workshop θα γίνει μία παρουσίαση των θεωριών ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και λογισμικού και των διαφορετικών τύπων παραβίασης μιας WordPress ιστοσελίδας. Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρουμε τους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να καταλάβει πως η WordPress εγκατάστασή του έχει παραβιαστεί.

Στο τρίτο και πιο πρακτικό μέρος θα επιλέξουμε μία από τις κατηγορίες παραβιάσεων (Malware Redirect) του πρώτου μέρους και θα δείξουμε πως μπορούμε να την αφαιρέσουμε (καθαρίσουμε) από την WordPress εγκατάσταση μας. Τέλος, στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του Workshop θα δείξουμε τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει ο διαχειριστής μιας WordPress εγκατάστασης ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να παραβιαστεί η ιστοσελίδα του.

Σε ποιους απευθύνεται

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εμπειρία με το WordPress > 2 ετών.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής

  • Laptop με δυνατότητα WiFi σύνδεσης στο διαδίκτυο
  • FireFox & Chrome browser
  • Η παρουσίαση θα γίνει με Windows αλλά όποιος έχει εγκατεστημένο Linux θα μπορεί να την παρακολουθήσει το ίδιο άνετα.
  • Το πρακτικό μέρος της παρουσίασης θα γίνει σε μία ελεγχόμενη WordPress ιστοσελίδα “ανοικτή” σε OWASP παραβιάσεις ώστε να γίνει πιο εύκολη η επίδειξη καθαρισμού.

Σχετικά με το Μάκη

Είμαι ένας infosec aficionado που ζει στην Αθήνα. Social Engineer εκ φύσεως. Μου αρέσει να εργάζομαι τη νύχτα και να διασκεδάζω την ημέρα! Πρώην ιδιοκτήτης του FixMyWP, μία από τις πρώτες startups που προσέφερε υποστήριξη και hacked fix υπηρεσίες σε ιδιοκτήτες websites και bloggers βασισμένων στο WordPress.

Έχω “καθαρίσει” χιλιάδες παραβιασμένες WordPress ιστοσελίδες. Οι περισσότερες από αυτές είχαν προσβληθεί από malware λόγω κακής συντήρησης των 3d party themes & plugins. Αυτή τη στιγμή απολαμβάνω τον χρόνο μου ως μπαμπάς και προσπαθώ να ενημερώνομαι σχετικά με το WordPress και το Infosecurity. Ψάχνω πάντα νέες ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης.


Οι εγγραφές έχουνε κλείσει καθώς συμπληρώθηκαν όλες οι θέσεις