Περίπου το 40% των websites που διαβάζει κανείς καθημερινά, είναι φτιαγμένα με βάση το ανοικτό λογισμικό WordPress. Πρόκειται για μία πλατφόρμα κατασκευής ιστοτόπων, της οποίας η χρήση αυξάνεται διαρκώς, ειδικά στην Ελλάδα. Ένα WordCamp, όπως αυτό της Αθήνας, είναι ένα συνέδριο που αφορά στο WordPress, αλλά και στις τεχνολογίες και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο γενικότερα.
Tα WordCamps, διεξάγονται σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου και υποστηρίζονται από το WordPress Foundation -το επίσημο και κοινωφελές ιδρύμα, που έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη της ανοικτότητας του WordPress, και του σχετικού του trademark. To WordCamp Athens είναι εγκεκριμένο και αναγνωρισμένο από το WordCamp Central και το WordPress Foundation.
Ποιους αφορά ένα WordCamp
Τα WordCamps διαπραγματεύονται διάφορα θέματα: design, development, blogging/content, social media, marketing, startups, ecommerce/shops είναι μόνο μερικές από τις θεματολογίες που καλύπτονται σε συνέδρια σαν και αυτό. Μια ματιά στις παλαιότερες παρουσιάσεις είναι ενδεικτική.
Το συνέδριο συγκεντρώνει όλες τις τελευταίες εξελίξεις και δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα στο WordPress και στοχεύει να μοιραστεί όλα τα τελευταία νέα με την κοινότητα. Επιπλέον, προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης και επιχειρηματικής ανάπτυξης σε όλους τους επισκέπτες.
Ένα WordCamp αφορά όλους όσους ασχολούνται με το WordPress, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες γνώσης, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία, το ύψος, το βάρος ή οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη ιδιότητα. Απευθύνεται σε κάθε χρήστη ή επαγγελματία που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις εξελίξεις γύρω από το WordPress και τις τεχνολογίες του διαδικτύου: Web Developers, Web Designers, bloggers, δημοσιογράφοι, Content Editors, Web Editors, Social Media managers, store owners, SEO experts, Digital Marketing Experts, φοιτητές/τριες και πολλές άλλες ειδικότητες.
Τα WordCamps ακολουθούν τον επίσημο Κώδικα Δεοντολογίας & Συμπεριφοράς του WordPress και υιοθετούν τα πρότυπα ποικιλομορφίας και τις απαιτήσεις προσβασιμότητας για όλα τα μέλη και τους επισκέπτες.
Ποιoς το διοργανώνει
Το WordCamp Athens 2020, διοργανώνεται από εθελοντές της Ελληνικής κοινότητας του WordPress. Συγκεκριμένα, τα μέλη της κοινότητας που συμμετέχουν στην οργανωτική ομάδα και μοιράστηκαν τις αρμοδιότητες τη φετινού συνεδρίου παρουσιάζονται στη σχετική σελίδα των οργανωτών. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για τη συνεισφορά τους!
Η WordPress Greek Community έχει οργανώσει 5 WordCamps στην Ελλάδα μέχρι σήμερα:
- WordCamp Athens 2019
- WordCamp Thessaloniki 2019
- WordCamp Thessaloniki 2018
- WordCamp Athens 2017
- WordCamp Athens 2016
Πως χρηματοδοτείται
Tο WordPress Foundation είναι πολύτιμος συνεργάτης και υποστηρικτής της προσπάθειας αυτής. Έτσι, το WordCamp Athens, χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από τους επίσημους παγκόσμιους χορηγούς και υποστηρικτές του WordCamp Foundation. Κατά ένα δεύτερο μέρος χρηματοδοτείται από και εγχώριες χρηματικές χορηγίες ή προσφορές υπηρεσιών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Για τον λόγο αυτό, έχουν δημιουργηθεί αυτά τα πακέτα χορηγιών, από τα οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαλέξει με ποιο θέλει να στηρίξει το συνέδριο. Τα πακέτα αυτά είναι ανταποδοτικά και μπορούν να φέρουν ένα χορηγό ένα βήμα πιο κοντά στο κοινό του WordPress.
Τέλος χρηματοδοτείται από τα εισιτήριά του, από όλους τους παρευρισκόμενους δηλαδή σε αυτό, που με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουν να γίνει αυτό το συνέδριο πραγματικότητα στην πόλη τους.
Επισκεφτείτε τον οικονομικό απολογισμό του WordCamp Athens 2019 για να ενημερωθείτε.
Πως μπορώ να το παρακολουθήσω
Το εισιτήριο παρακολούθησης του συνεδρίου αφορά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων και των coffee breaks και έχει ένα μικρό και προσιτό αντίτιμο, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, η ημέρα συνεισφοράς (contributors day) δεν έχει κάποιο εισιτήριο και η συμμετοχή σε αυτήν γίνεται έπειτα από ειδική δήλωση συμμετοχής που επίσης θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το το WordCamp Athens στο Facebook, το Twitter, αλλά και στα υπόλοιπα social media του συνεδρίου, στη σελίδα επικοινωνίας μας ή κάνοντας μία απλή εγγραφή στο σχετικό newsletter.